1. Lev gott – Skapa livskvalitet

Arbetsmaterial till workshop för bättre stresshantering. Nedan punkter ingår i område 1 med inriktning på hur grundläggande faktorer i livet hjälper att hantera stress.

Läs här om denna Workshop för Stresshantering – David Hyltse om Pilotprojekt på Argonova Systems

1. Ät regelbundet, mycket frukt och grönsaker. Drick mycket vatten. Det ger oss den näring och energi vi behöver. Kroppens funktioner fungerar bättre – vi blir piggare.

2. Bestäm dig för att slappna av när du ska somna. När du är övertrött kan det ta längre tid att gå ner i varv. Hjälp till genom att andas djupt. Känn efter var musklerna är spända och tillåt dem att slappna av.

3. Rör på dig regelbundet, promenader eller någon motionsform du gillar. Aktivitet ökar ämnesomsättningen, minskar spänningar och du får ut stressreaktionen ur kroppen – det skänker avspänning.

4. Odla din trädgård & Ha ett liv! Utveckla en hobby, fritidsaktiviteter och sociala umgänget så du ökar din livskvalitet. Sök och skapa en mening i livet.

5. Lär dig lyssna till kroppens varningssignaler och bygg upp strategier som hjälper dig sätta gränser.

6. Byt miljö under lunchen, och snacka inte jobb! Avsätt minst 45 minuter och njut av det du äter. Ta en liten promenad efter maten.

7. En stunds motion eller en kort paus med något som gör en glad – det kan vara en rolig liten film eller ett samtal med en kollega – gör oss mer kreativa, produktiva och öppna efteråt. Människor som upplever positiva känslor får vidgad perception, fler idéer, blir bättre på att knyta band till andra och presterar bättre i de flesta jobbsituationer.

8. En undersökning på drygt åttatusen personer som publicerades 2010 visar ett tydligt samband mellan fikaraster och ökad effektivitet på jobbet. Fikapausen är ett smörjmedel som ger bättre stämning och gladare medarbetare. Hör du till dem som skippar fikapausen för att hinna mer – tänk om!

9. Ha en dagsplanering med bestämda tider och gör en sak i taget istället för att Multitaska. Stäng av pingar på sociala medier så att de inte stör dig under din arbetsdag. Arbeta i 45-minutersblock med mikropauser. Det är bevisat att vi inte klarar av att vara effektiva längre än så.