2. Tänk sunt – bryt negativa tankemönster

Arbetsmaterial till workshop för bra stresshantering. Nedan punkter ingår i område 2 med inriktning på hur tankemönster är viktiga för en bättre hantering av stress också på arbetsplatsen.

Läs här om Stresshantering – David Hyltse om Workshop på Argonova Systems

1. Se glädjeämnena och möjligheterna i livet. Var nyfiken på livet och se det positiva – det bästa omkring dig! Dina tankar och din mentala inställning är viktig. Byt ut ordet ”måste” mot ”vill”. Att träna på att byta ut måsten mot viljor är ett sätt att göra vardagen mer lustfylld.

2. Jobba på att identifiera dina negativa tankemönster. Ägna inte ilska och energi åt saker du inte kan göra något åt. Andas djupt och släpp känslan och tanken. Förbered strategier för att bryta negativa tankemönster genom positivt laddade bilder.

3. Stresshantering handlar om känslan av kontroll. Rent fysiskt gäller det att andas och psykiskt är det dina förhållningssätt och dina mål som ger dig energi – Lev i nuet. Tillåt inte den inre känslan av kontroll försvinna.

4. En grundläggande fråga är om du ger dig själv tillräckligt stor plats i ditt liv. Många har en tendens att alltid ta hand om alla andra först och sedan ta hand om sig själva – om det finns någon ork över.

5. Tala om för dina medarbetare när de gör rätt och vad det var de gjorde som du tyckte var bra. Peka på specifika beteenden som du uppskattar, inte på personlighetsdrag. Personligheter är svåra att ändra på eller leva upp till, konkreta beteenden kan alla förstå och göra igen. Arbetsplatser där medarbetare får minst tre gånger så mycket positiva som negativa kommentarer har bättre samarbete, högre trivsel, bättre effektivitet och högre lönsamhet.

6. Pessimister är egentligen livets realister, och de slipper besvikelser eftersom de inte har så höga förväntningar. Å andra sidan bekräftar forskning gång på gång den fundamentala sanningen att Optimister, även om de genrerar fler misslyckanden, mår bättre och är lyckligare människor. Gilbert Brim ”Ambition”